Založ si blog

Členovia si pomáhajú v neľahkých časoch

Oživenie družstevných ideí vždy prichádzalo v neľahkých časoch a práve v časoch kríz sa ešte viac zdôrazňuje ich sociálno-ekonomický význam. Družstvo však nie je charita a ani nečaká charitu od štátu, ale členovia si vzájomnou spoluprácou a pomocou pomáhajú sami. Je nesporné, že práve v zlých časoch dodržiavaním princípov spolupráce si ľudia vedia vytvoriť pre seba oveľa vyššie hodnoty, než ako len jednotlivci. 

Nie je tajomstvom, že posledné mesiace v dôsledku rastu cien energií a vysokej  inflácie prudko stúpajú ceny potravín. Je vysoko pravdepodobné, že aj v najbližších mesiacoch budú tieto ceny pokračovať v raste. 

V našom družstve sme našli riešenie aj na tieto situácie. Preto sme sa rozhodli využiť našu kúpnu silu a získať percentá zľavy naviac, pri nakupovaní potravín. Urobili sme si prieskum, v ktorých obchodoch naši členovia nakupujú najviac a zistili množstevné zľavy. Členovia družstva sa potom spojili a objednali spoločne Darčekové poukážky z Kauflandu, kde sa dá pri maximálnom objeme nákupu poukážok získať úspora až 7 %.

Keby tak urobil každý člen jednotlivo, získal by síce Darčekovú poukážku, ale nezískal by extra zľavu z množstevného nákupu. Spoločné objednávanie umožňuje členom udržať si viac peňazí vo svojich peňaženkách. Presne tak k tomu pristupovali aj družstevníci v minulosti, od ktorých sa nám zachoval známy výrok: „Lepší ten groš čo nevydáš, ako ten, čo ťažko zarobíš“.

Aj z tejto našej drobnej aktivity je zrejmé, že vzájomná dôvera a spolupráca v družstve sa vypláca všetkým zúčastneným.  

Ak chcete vedieť čomu sa venujeme, spoznajte nás bližšie napríklad vo videu TU. Môžete si prečítať aj ďalšie naše blogy, v ktorých sa venujeme družstevníctvu a družstvám.

Členovia Tradičného družstva 

Tradičné družstvo – zrodilo sa a rastie v čase ekonomickej recesie

30.06.2022

Družstvá boli vo svojej podstate zakladané vždy z popudu potreby riešiť krízovú situáciu, v ktorej si jednotlivec sám ťažko poradil. Nebolo to inak ani v prípade vzniku nášho Tradičného družstva, ktoré vznikalo najmä z dôvodu narušenia kontinuity dlhoročného projektu, ktorého sa protiprávne zmocnila úzka skupina osôb. Ako to už býva v realite, spravodlivosť si [...]

Čelíme prudkému zdražovaniu dovoleniek. Spúšťame predaj Last Minute pobytov

23.06.2022

Medzi základné princípy družstevníctva patrí spolupráca, vzájomná pomoc a solidarita. V našom družstve ich vieme uplatniť aj v takej oblasti akou sú lacnejšie dovolenky. V dnešných časoch čelíme prudkej inflácii a zdražovaniu takmer všetkého. Národná banka Slovenska už oznámila, že s dvojcifernou infláciou môžeme počítať aj na budúci rok. Zvyšujúce ceny [...]

Poznáte výhody ekonomiky zdieľania? Spoznajte s nami “kooperatívne dovolenkovanie“

12.06.2022

Je zaujímavé, že keď sa veci pomenujú modernejším spôsobom, ľudia k nim majú väčšiu dôveru. Keď sa povie zdieľaná ekonomika (sharing economy), mnohí ľudia zbystria pozornosť a sú ochotní počúvať, lebo im to evokuje niečo nové, dobré a prospešné pre nich, kde dokážu ušetriť svoje peniaze. Jedno príslovie hovorí, že pre stromy nevidíme les, a tak aj my niekedy [...]

Oheň / Plamene / Požiar /

Rusko plánuje sabotáže v Európe. Moskva nemá zábrany, varujú tajné služby

05.05.2024 17:06

Keir Giles z inštitútu Chatham House tvrdí, že vďaka nim sa môže Rusko naučiť, ak chce skutočne Európu paralyzovať. Ide podľa neho o nácvik.

Tank / Gaza /

Netanjahu odmietol požiadavku Hamasu na ukončenie vojny. Izrael uzavrel dôležitý hraničný priechod s Gazou

05.05.2024 16:20

Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja obvinil Netanjahua zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Zuzana Čaputová

Čaputová sa nechystá do straníckej politiky. Chce zostať na Slovensku a byť užitočná pre spoločnosť

05.05.2024 16:00

Rozhodnutie nekandidovať opätovne na hlavu štátu neľutuje.

Rusko Toržók Putin prezident

Slovenská firma zaradená na sankčný zoznam USA predávala softvér do Ruska, jej majiteľ je zapojený do miliónovej kauzy so zmenkou v Moskve

05.05.2024 16:00

Podľa zistení Pravdy je majiteľom eseročky cudzinec, ktorý býva v Londýne a spoluvlastní schránkovú firmu, ktorá sa objavila aj v databáze Pandora Papers.

Tradičné družstvo

Združujeme viac ako tisícku členov družstva zo Slovenska, Poľska a Českej republiky a ďalších štátov EU, záujemcov o projekt zameraný na tvorbu pasívnych príjmov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 29143x
Priemerná čítanosť článkov: 2242x

Autor blogu

Kategórie