Založ si blog

Družstevníctvo má svoje úspechy aj v cestovnom ruchu

Fenomén družstevnej spolupráce je rozvinutý po celom svete. Vedeli ste, že má svoje uplatnenie aj v cestovnom ruchu? V tomto krátkom blogu si predstavíme švajčiarske družstvo Migros, ktorého zakladateľ mal za cieľ umožniť bežným Švajčiarom aby mohli dovolenkovať, tzv. Prázdniny pre všetkých (Ferien für alle). Pre zakladateľa tohto družstva Gottlieba Duttweilera bolo od začiatku najdôležitejšie to, aby družstvo bolo prospešné pre celú švajčiarsku populáciu. Jedno z jeho hesiel znelo: „Srdcom hospodárstva by mali byť ľudia, nie peniaze.“

Družstvo Migros má dnes široký záber aktivít, má vyše 2,3 milióna členov a je najväčším švajčiarskym zamestnávateľom, ale nás zaujal jeho postoj v roku 1935 k ohrozenému švajčiarskemu hotelovému priemyslu. V snahe pomôcť bežným ľuďom cestovať na dovolenku vzniklo cestovné družstvo Hotelplan. Bolo také úspešné, že už o 2 roky neskôr s ním cestovalo 25 762 Švajčiarov a 47 969 cudzincov. Pomohlo tak nielen samotným obyvateľom, ale aj švajčiarskej ekonomike, ktorej priniesol dodatočné tržby vo výške minimálne desať miliónov švajčiarskych frankov. 

Aj my, členovia Tradičného družstva, chceme výhodne dovolenkovať. Nastavili sme si preto našu stratégiu tak, aby sme dovolenkovanie využili na budovanie našich aktív. Preto sme si kúpili Hotel Raj v nádhernom prostredí Národného parku Slovenský raj. Vďaka jedinečnému dovolenkovému programu, ktorý si výhodne spláca každý člen družstva, vieme využiť kapacity apartmánov vo vyše 2700 destináciách na celom svete a ušetriť tak desaťtisíce eur počas svojho života. Nie každý člen si môže dovoliť vlastniť apartmán a využívať ho na dovolenky, ale ak sa v družstve spojíme, výsledkom je to, že vďaka spoluvlastníctvu si užívame výhody, ku ktorým by sme ako jednotlivci nikdy nemali prístup.

Vzájomná pomoc a spolupráca si nekladie žiadne obmedzenia. Družstvo môže vzniknúť všade tam, kde sa ľudia spoja, aby si vzájomne pomohli.

Ak chcete vedieť čomu sa venujeme, spoznajte nás bližšie napríklad vo videu TU. Môžete si prečítať aj ďalšie naše blogy, v ktorých sa venujeme družstevníctvu a družstvám.

Členovia Tradičného družstva 

Zdroj o družstve Migros: O družstve Migros sa dočítate v článku Karola Dučáka v Družstevných novinách tu: 

1.časť https://www.td-coop.eu/post/zrod-švajčiarskeho-družstva-migros

2.časť https://www.td-coop.eu/post/kopie-zrod-švajčiarskeho-družstva-migros-2-časť-článku

Tradičné družstvo – zrodilo sa a rastie v čase ekonomickej recesie

30.06.2022

Družstvá boli vo svojej podstate zakladané vždy z popudu potreby riešiť krízovú situáciu, v ktorej si jednotlivec sám ťažko poradil. Nebolo to inak ani v prípade vzniku nášho Tradičného družstva, ktoré vznikalo najmä z dôvodu narušenia kontinuity dlhoročného projektu, ktorého sa protiprávne zmocnila úzka skupina osôb. Ako to už býva v realite, spravodlivosť si [...]

Čelíme prudkému zdražovaniu dovoleniek. Spúšťame predaj Last Minute pobytov

23.06.2022

Medzi základné princípy družstevníctva patrí spolupráca, vzájomná pomoc a solidarita. V našom družstve ich vieme uplatniť aj v takej oblasti akou sú lacnejšie dovolenky. V dnešných časoch čelíme prudkej inflácii a zdražovaniu takmer všetkého. Národná banka Slovenska už oznámila, že s dvojcifernou infláciou môžeme počítať aj na budúci rok. Zvyšujúce ceny [...]

Poznáte výhody ekonomiky zdieľania? Spoznajte s nami “kooperatívne dovolenkovanie“

12.06.2022

Je zaujímavé, že keď sa veci pomenujú modernejším spôsobom, ľudia k nim majú väčšiu dôveru. Keď sa povie zdieľaná ekonomika (sharing economy), mnohí ľudia zbystria pozornosť a sú ochotní počúvať, lebo im to evokuje niečo nové, dobré a prospešné pre nich, kde dokážu ušetriť svoje peniaze. Jedno príslovie hovorí, že pre stromy nevidíme les, a tak aj my niekedy [...]

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Tradičné družstvo

Združujeme viac ako tisícku členov družstva zo Slovenska, Poľska a Českej republiky a ďalších štátov EU, záujemcov o projekt zameraný na tvorbu pasívnych príjmov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 27514x
Priemerná čítanosť článkov: 2116x

Autor blogu

Kategórie