Založ si blog

Mať zaručený dôstojný dôchodok nie je utópia. Ako to robia v Mondragone?

Nie je tomu tak dávno, keď bežní ľudia na Slovensku išli do dôchodku z rovnakého podniku, do ktorého ako mladí vstupovali. Mali celý svoj život zabezpečenú istú prácu a istý stabilný príjem. Dnes je doba, kedy počas života nielenže zmeníte spoločnosť v ktorej pracujete, ale je už čoraz bežnejšie, že sa musíte niekoľkokrát rekvalifikovať, aby ste sa udržali na pracovnom trhu. O výške následných dôchodkov pomlčíme, určite poznáte vo svojom okolí dôchodcu, ktorého suma mu nepostačuje na dôstojné dožitie za jeho celoživotnú prácu. Musí to tak ale byť? Čo ak existuje spôsob, aby ste odišli z pracovného trhu do dôchodku s dôstojným príjmom? 

Pozrime sa spoločne na najväčšie družstvo na svete – Mondragon v Španielsku, ktoré v súčasnosti zamestnáva vyše 80 000 zamestnancov. Zamestnanci sú zároveň aj spoluvlastníkmi, sú teda motivovaní pracovať výkonnejšie a efektívnejšie. Mondragon má vlastnú banku, poisťovňu, má vlastné obchodné reťazce, dokonca aj vysokú školu, rôzne technologické centrá a vyrába široký sortiment pre priemyselné podniky a domácnosti. Viac ako zisk si ale považuje dôstojnú a humánnu prácu pre svojich členov. Preto aj v časoch najväčších kríz vo svete tu nedochádza k prepúšťaniam (veď koho vyhodíte ak sú všetci spoluvlastníci?) a aj priemerný plat zamestnancov v Mondragone je vyšší ako v bežnej firme v Španielsku. Členovia majú vlastný sociálny systém a právo na prácu je zakomponované priamo v pravidlách, preto každý kto chce pracovať a vzdelávať sa, má prácu zaručenú a dôstojný dôchodok istý. Napríklad, ak nejaké družstvo z megadružstva Mondragon má problém a musí znížiť pracovné miesta, zamestnanci majú právo sa zamestnať v inom družstve, majú právo sa preškoliť na iné pracovné miesto a v najhoršom prípade ak sa im práca nenájde, majú nárok na 2 roky podpory v nezamestnanosti. V histórii Mondragonu sa však nikdy nestalo, aby niekto poberal 2 roky túto podporu. Všetci majú oproti ostatným zamestnancom v Španielsku relatívne dobré platy a nemajú najmenší dôvod odchádzať z bezpečného prostredia družstva. Ľudia tu pracujú radi, lebo robiť v spoločnosti spokojných kolegov, ktorí prichádzajú do práce usmievaví je niečo, čo si praje snáď každý. Družstvo Mondragon je dôkazom v dnešnom svete, že záväzok pozerať na blaho zamestnancov nie je prekážkou komerčnému úspechu. Vzniká tu nová kvalita práce a života.

„Ideológie rozdeľujú, potreby spájajú.“ – José María Arizmendiarrieta, zakladateľ Mondragonu

Byť súčasťou Mondragonu je v mnohých rodinách poctou, a ak niekoho z rodiny príjmu do Mongragonu, je to dokonca dôvod na rodinnú oslavu. Ak sa totiž raz stanete členom, máte istotu, že do konca života máte prácu zaručenú, dôchodok istý, a ak sa chcete vzdelávať, tak vám zabezpečia tréningy a preškolenia. Máte tak zaručený kariérny postup, ak sa samozrejme chcete vzdelávať a rásť. Členský podiel v Mondragone stojí dnes cca 16.000 eur. Nemusí to člen ale zaplatiť naraz, lebo tak ako pracuje, postupne si svoj členský vklad spláca zo mzdy. Časť vkladu je jeho kapitálom a za jeho lojálnu prácu sa mu družstvo odmení úrokmi až do výšky 7,5 % a pri odchode do dôchodku sa tento kapitál zhodnotí aj na 200 000 eur. Chceli by ste byť členom takéhoto družstva?

Aj cieľom nás, členov Tradičného družstva, sú lepšie podmienky pre nás všetkých. Chceme si zabezpečiť podiel na zisku družstva cez tzv. družstevný dôchodok. Spolupracovať u nás môže každý, kto dovŕši 18 rokov. Podmienkou je zakúpiť si členský vklad cez doživotný a dedičný dovolenkový program PV, ktorý člena oprávňuje na využívanie dovolenkových destinácií v družstve, či už vlastných alebo partnerských, a to bez nákladu na ubytovanie. Jeho cena je oproti členstvu v Mondragone “len 6.990 eur” (dá sa splatiť aj na splátky už od 50 eur mesačne) a nie je podmienkou aby člen bol zamestnancom v družstve. 

Členské vklady všetkých členov slúžia na budovanie takých družstevných aktív (zelené energie, elektromobilita, platobné služby), ktoré dokážu generovať v strednodobom horizonte pasívne príjmy, tzv. družstevné dôchodky. Počet členov družstva je v súčasnosti limitovaný na 3000. 

Ak chcete vedieť čomu sa venujeme, spoznajte nás bližšie napríklad vo videu TU. Môžete si prečítať aj ďalšie naše blogy, v ktorých sa venujeme družstevníctvu a družstvám.

Členovia Tradičného družstva 

Zdroj informácii o Mondragone:  Pracujúca chudoba 

O zakladateľovi Mondragonu, o jeho motívoch prečo založil Mondragon si môžete prečítať v našich Družstevných novinách .

Tradičné družstvo – zrodilo sa a rastie v čase ekonomickej recesie

30.06.2022

Družstvá boli vo svojej podstate zakladané vždy z popudu potreby riešiť krízovú situáciu, v ktorej si jednotlivec sám ťažko poradil. Nebolo to inak ani v prípade vzniku nášho Tradičného družstva, ktoré vznikalo najmä z dôvodu narušenia kontinuity dlhoročného projektu, ktorého sa protiprávne zmocnila úzka skupina osôb. Ako to už býva v realite, spravodlivosť si [...]

Čelíme prudkému zdražovaniu dovoleniek. Spúšťame predaj Last Minute pobytov

23.06.2022

Medzi základné princípy družstevníctva patrí spolupráca, vzájomná pomoc a solidarita. V našom družstve ich vieme uplatniť aj v takej oblasti akou sú lacnejšie dovolenky. V dnešných časoch čelíme prudkej inflácii a zdražovaniu takmer všetkého. Národná banka Slovenska už oznámila, že s dvojcifernou infláciou môžeme počítať aj na budúci rok. Zvyšujúce ceny [...]

Poznáte výhody ekonomiky zdieľania? Spoznajte s nami “kooperatívne dovolenkovanie“

12.06.2022

Je zaujímavé, že keď sa veci pomenujú modernejším spôsobom, ľudia k nim majú väčšiu dôveru. Keď sa povie zdieľaná ekonomika (sharing economy), mnohí ľudia zbystria pozornosť a sú ochotní počúvať, lebo im to evokuje niečo nové, dobré a prospešné pre nich, kde dokážu ušetriť svoje peniaze. Jedno príslovie hovorí, že pre stromy nevidíme les, a tak aj my niekedy [...]

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Tradičné družstvo

Združujeme viac ako tisícku členov družstva zo Slovenska, Poľska a Českej republiky a ďalších štátov EU, záujemcov o projekt zameraný na tvorbu pasívnych príjmov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 28719x
Priemerná čítanosť článkov: 2209x

Autor blogu

Kategórie