Založ si blog

Členovia si pomáhajú v neľahkých časoch

Oživenie družstevných ideí vždy prichádzalo v neľahkých časoch a práve v časoch kríz sa ešte viac zdôrazňuje ich sociálno-ekonomický význam. Družstvo však nie je charita a ani nečaká charitu od štátu, ale členovia si vzájomnou spoluprácou a pomocou pomáhajú sami. Je nesporné, že práve v zlých časoch dodržiavaním princípov spolupráce si ľudia vedia vytvoriť pre seba oveľa vyššie hodnoty, než ako len jednotlivci. 

Nie je tajomstvom, že posledné mesiace v dôsledku rastu cien energií a vysokej  inflácie prudko stúpajú ceny potravín. Je vysoko pravdepodobné, že aj v najbližších mesiacoch budú tieto ceny pokračovať v raste. 

V našom družstve sme našli riešenie aj na tieto situácie. Preto sme sa rozhodli využiť našu kúpnu silu a získať percentá zľavy naviac, pri nakupovaní potravín. Urobili sme si prieskum, v ktorých obchodoch naši členovia nakupujú najviac a zistili množstevné zľavy. Členovia družstva sa potom spojili a objednali spoločne Darčekové poukážky z Kauflandu, kde sa dá pri maximálnom objeme nákupu poukážok získať úspora až 7 %.

Keby tak urobil každý člen jednotlivo, získal by síce Darčekovú poukážku, ale nezískal by extra zľavu z množstevného nákupu. Spoločné objednávanie umožňuje členom udržať si viac peňazí vo svojich peňaženkách. Presne tak k tomu pristupovali aj družstevníci v minulosti, od ktorých sa nám zachoval známy výrok: „Lepší ten groš čo nevydáš, ako ten, čo ťažko zarobíš“.

Aj z tejto našej drobnej aktivity je zrejmé, že vzájomná dôvera a spolupráca v družstve sa vypláca všetkým zúčastneným.  

Ak chcete vedieť čomu sa venujeme, spoznajte nás bližšie napríklad vo videu TU. Môžete si prečítať aj ďalšie naše blogy, v ktorých sa venujeme družstevníctvu a družstvám.

Členovia Tradičného družstva 

Tradičné družstvo – zrodilo sa a rastie v čase ekonomickej recesie

30.06.2022

Družstvá boli vo svojej podstate zakladané vždy z popudu potreby riešiť krízovú situáciu, v ktorej si jednotlivec sám ťažko poradil. Nebolo to inak ani v prípade vzniku nášho Tradičného družstva, ktoré vznikalo najmä z dôvodu narušenia kontinuity dlhoročného projektu, ktorého sa protiprávne zmocnila úzka skupina osôb. Ako to už býva v realite, spravodlivosť si [...]

Čelíme prudkému zdražovaniu dovoleniek. Spúšťame predaj Last Minute pobytov

23.06.2022

Medzi základné princípy družstevníctva patrí spolupráca, vzájomná pomoc a solidarita. V našom družstve ich vieme uplatniť aj v takej oblasti akou sú lacnejšie dovolenky. V dnešných časoch čelíme prudkej inflácii a zdražovaniu takmer všetkého. Národná banka Slovenska už oznámila, že s dvojcifernou infláciou môžeme počítať aj na budúci rok. Zvyšujúce ceny [...]

Poznáte výhody ekonomiky zdieľania? Spoznajte s nami “kooperatívne dovolenkovanie“

12.06.2022

Je zaujímavé, že keď sa veci pomenujú modernejším spôsobom, ľudia k nim majú väčšiu dôveru. Keď sa povie zdieľaná ekonomika (sharing economy), mnohí ľudia zbystria pozornosť a sú ochotní počúvať, lebo im to evokuje niečo nové, dobré a prospešné pre nich, kde dokážu ušetriť svoje peniaze. Jedno príslovie hovorí, že pre stromy nevidíme les, a tak aj my niekedy [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Tradičné družstvo

Združujeme viac ako tisícku členov družstva zo Slovenska, Poľska a Českej republiky a ďalších štátov EU, záujemcov o projekt zameraný na tvorbu pasívnych príjmov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 28713x
Priemerná čítanosť článkov: 2209x

Autor blogu

Kategórie