Založ si blog

Družstvá ako štíty proti chorobám ekonomiky a Covid-19.

Vedeli ste, že aj družstvá majú svoj medzinárodný deň? Medzinárodný deň družstiev (MDD) vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN 16.decembra 1992 a slávi sa prvú júlovú sobotu. Tento rok pripadá na 2.júla. Ústrednú tému tohtoročného MDD vyjadruje slogan:  “Družstvá budujú lepší svet.”

https://www.thenews.coop/global/

Či tomu veríte alebo nie, družstvá skutočne budujú lepší svet. Sú zamerané na ľudí a na dosahovanie takého cieľa, aký si členovia stanovili pri ich vzniku. Keď chceli mať  zamestnanie s dôstojnými podmienkami, tak si založili zamestnanecké družstvo. Keď chceli niečo vyrábať, tak si založili výrobné družstvo. Keď sa potrebovali chrániť v čase nepriaznivých situácií, tak si vytvorili poisťovacie alebo finančné družstvo. Keď chceli výhodne nakupovať, tak si vytvorili spotrebné družstvo. Poznáme aj družstvá invalidov alebo družstvá, ktoré riešia bytovú otázku, vydavateľské družstvá atď… Takto by sme mohli predstavovať rozmanité družstvá na celom svete, ale vždy by za každým z nich stáli jeho členovia a ich zámer.

Družstvá nie sú zamerané na bezbrehé dosahovanie zisku za každú cenu, ale organickým spôsobom reflektujú na rôzne situácie, ktoré život prináša, prispôsobujú sa a s ohľadom na ľudí, na svoju komunitu a na svoj cieľ sa v nich prijímajú kolektívne rozhodnutia. Ak ste napríklad zamestnanecké družstvo a zamestnávate 80 000 zamestnancov a postihne Vás kríza, prijmete také rozhodnutia, ktoré nedovolia len tak prepustiť zamestnancov. Budete dovtedy hľadať riešenia, kým nenájdete také, ktoré je dobré pre členov. V klasickej spoločnosti je cieľom zisk a pre zisk sú niektorí akcionári schopní urobiť aj asociálne opatrenia. Dobrá správa je, že v družstvách nevzniká taká ekonomická nerovnosť, akú dnes vidíme pri veľkých spoločnostiach vlastnených jednotlivcami. 

Družstevný obchodný model dokáže čeliť krízam. Aj ekonómovia vyzdvihujú odolnosť tohto druhu podnikania voči neduhom spojeným s výkyvmi ekonomického cyklu. Dokazujú to aj správy Medzinárodného družstevného monitoru (World Cooperative Monitor), ktorý už vyše 10 rokov monitoruje ekonomické, organizačné a sociálne údaje o najväčších družstvách na svete a ich udržateľný vplyv a prínos pre ľudí a planétu. Družstvá na celom svete ukázali svoju silu aj počas posledných 2 rokov, keď nás všetkých postihla pandémia Covid -19. Nepoložilo ich to, naopak mnohé čerpali silu zo spolupráce a jednoty.

Z výsledkov monitoru je nesporné, že družstvá sa vedia oveľa viac prispôsobiť v časoch krízy a rýchlejšie sa z nej zotaviť. Dokážu byť oveľa viac šetrnejšie aj k našej planéte. Je to možné vďaka silným princípom, ktoré sú hlavnými piliermi družstevníctva. Pozornosť sa tu zameriava na členov a na komunitu, a to je dobrý základ obchodného modelu, ktorý je spravodlivý, solidárny a udržateľný. Je len na škodu, že na Slovensku neexistuje širšia podpora a osveta zo strany štátu pre tento model podnikania. Ak Vás myšlienka družstevníctva zaujala, prečítajte si aj ďalšie naše články na našom blogu

Aj Tradičné družstvo je zamerané na nás členov. Našim cieľom sú družstevné dôchodky, aby sme si zaistili vyššiu kvalitu života, a to nielen v dôchodku, ale kedykoľvek počas nášho života. Riadime sa stratégiou, ktorá je trvalo udržateľná, naše know-how  je ocenené znalcom na viac ako 1 mil.eur. Bez úverov a cudzích zdrojov organickým spôsobom budujeme projekty, ktoré sú stabilné, udržateľné a hodnotné. Či už sú to doživotné dovolenky pre členov, spoluvlastníctvo na projektoch s platobnými službami, alebo nabíjacími stanicami pre elektromobily. Ak chcete vedieť čomu sa venujeme, spoznajte nás bližšie napríklad vo videu TU. Môžete si prečítať aj ďalšie naše blogy, v ktorých sa venujeme družstevníctvu a družstvám.

Členovia Tradičného družstva

Tradičné družstvo – zrodilo sa a rastie v čase ekonomickej recesie

30.06.2022

Družstvá boli vo svojej podstate zakladané vždy z popudu potreby riešiť krízovú situáciu, v ktorej si jednotlivec sám ťažko poradil. Nebolo to inak ani v prípade vzniku nášho Tradičného družstva, ktoré vznikalo najmä z dôvodu narušenia kontinuity dlhoročného projektu, ktorého sa protiprávne zmocnila úzka skupina osôb. Ako to už býva v realite, spravodlivosť si [...]

Čelíme prudkému zdražovaniu dovoleniek. Spúšťame predaj Last Minute pobytov

23.06.2022

Medzi základné princípy družstevníctva patrí spolupráca, vzájomná pomoc a solidarita. V našom družstve ich vieme uplatniť aj v takej oblasti akou sú lacnejšie dovolenky. V dnešných časoch čelíme prudkej inflácii a zdražovaniu takmer všetkého. Národná banka Slovenska už oznámila, že s dvojcifernou infláciou môžeme počítať aj na budúci rok. Zvyšujúce ceny [...]

Poznáte výhody ekonomiky zdieľania? Spoznajte s nami “kooperatívne dovolenkovanie“

12.06.2022

Je zaujímavé, že keď sa veci pomenujú modernejším spôsobom, ľudia k nim majú väčšiu dôveru. Keď sa povie zdieľaná ekonomika (sharing economy), mnohí ľudia zbystria pozornosť a sú ochotní počúvať, lebo im to evokuje niečo nové, dobré a prospešné pre nich, kde dokážu ušetriť svoje peniaze. Jedno príslovie hovorí, že pre stromy nevidíme les, a tak aj my niekedy [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Tradičné družstvo

Združujeme viac ako tisícku členov družstva zo Slovenska, Poľska a Českej republiky a ďalších štátov EU, záujemcov o projekt zameraný na tvorbu pasívnych príjmov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 27600x
Priemerná čítanosť článkov: 2123x

Autor blogu

Kategórie