Založ si blog

Družstvá v mediálnom priestore. Mohli by sa stať obrancami pravdy?

Málokto vie, že družstvá pôsobia aj v mediálnej oblasti. Napríklad v oblasti vydávania kníh a periodík, až po rozhlasové a televízne vysielanie. Vo svete sú známe aj tlačiarenské družstvá, ale aj také, ktoré publikujú software a programujú. V poslednej dobe rastie ich záujem o pôsobenie aj v informačných a komunikačných technológiách. 

Ako už veľmi dobre vieme, v družstve je riadenie a kontrola v rukách všetkých členov. Dôležité rozhodnutia sa robia spoločne a zodpovednosť za ne je teda na pleciach všetkých. Aj preto sa o družstvách zvykne hovoriť aj ako o “malej škole demokracie”.

Je legitímne si práve v dnešnej dobe klásť otázky, či poskytnutie vlastníctva a kontroly viacerým ľuďom môže byť riešením pred koncentráciou moci v rukách jednotlivcov, alebo niekoľkých investorov. Existuje vzťah medzi vlastníctvom a slobodou tlače, zodpovednosťou za odovzdávanie informácií? Môže takáto forma vlastníctva zaručiť nezávislosť, slobodu prejavu a vyváženú moc voči veľkým externým investorom v mediálnych spoločnostiach? Všetci sa môžeme zamyslieť a odpovedať si.

Ako príklad si môžeme v našom blogu predstaviť belgické družstvo Médor. Toto družstvo vydáva štvrťročne investigatívny a spravodajský magazín. Je jedinečný svojho druhu. Model družstva sa tu využíva ako nástroj v službách potrieb novinárov a nezávislej tlače. Prvýkrát magazín vyšiel v roku 2015 a už získal množstvo ocenení za kvalitu svojho obsahu a ekonomický a sociálny model. 

Ako teda vznikol Médor? Na začiatku bola samozrejme nespokojnosť. Nespokojnosť akým spôsobom belgické média informovali o dôležitých témach. Zdôraznili sa tri hlavné problémy: peniaze, čas a sloboda prejavu. (Pozn.: V tom čase sa v niektorých mediálnych spoločnostiach isté problémy nedali riešiť. Ak sa verejná osoba ocitla v predstavenstve spoločnosti, nebolo možné o nej kriticky písať. Médor sa napríklad nebál písať o belgickom politikovi, ktorý bol obvinený za spreneveru. Ako prvý o ňom kriticky napísal v čase, keď ostatné spravodajstvá mlčali).

Namiesto toho, aby sa novinári sťažovali že nemôžu písať, spojili sa a založili družstvo. Spolu 19 zakladateľov, medzi ktorými boli reportéri, grafici aj fotografi sa rozhodli začať s vlastnou publikáciou. Zakladatelia prijímajú stanoviská k budúcim stratégiám Médoru a členská schôdza, ktorá je najvyšším orgánom družstva  (tvorí ju 950 členov) je tu nato, aby potvrdila ich návrhy, kládla otázky a podnietila ďalšie úvahy. V redakčnom tíme je okolo desať novinárov, ktorí sú zakladajúcimi členmi. Piati redaktori striedajú redakciu každého vydania časopisu, aby sa podelili o pracovné zaťaženie a zabezpečili, že časopis bude každý rok pokrývať rôzne témy. Toto je model, ktorý si vymysleli, keďže sa im veľmi nepáčila tradičná postava šéfredaktora. 

Médor dnes čelí ďalším výzvam a chce sa ďalej úspešne rozvíjať a zodpovedne ľuďom prinášať informácie. Má už 2 600 predplatiteľov magazínu a predáva ďalších 7 000 kópií každého čísla v 700 kníhkupectvách, družstevných predajniach, trhoch, kultúrnych centrách a divadlách po celom Belgicku. Vyvíja tiež nové online kanály na získavanie spätnej väzby a zdrojov nápadov na príbehy od členov.

Naše Tradičné družstvo sa venuje budovaniu pasívnych príjmov tzv.družstevných dôchodkov pre svojich členov. Taktiež si každý mesiac vydávame naše vlastné online Družstevné noviny, kde sa venujeme životu v družstve, ale aj vo svete. Aj takouto formou chceme šíriť myšlienky družstevníctva okolo seba. Minulý mesiac sme vydali jubilejné 100. vydanie. Náš cieľ nie je informovať celý svet, stačia nám naši členovia a záujemcovia o členstvo v družstve, ktorých by sme radi do družstva prijali, až kým nás bude spolu 3 000. Noviny prichádzajú do e-mailových schránok našich lojálnych členov a čítajú ich aj rodinní príslušníci, zamestnanci družstva, ale aj obchodní partneri. Tiež v nich máme vlastný priestor na reklamu pre našich obchodných partnerov, ktorí sú zároveň aj členmi družstva. Vzájomne sa tak podporujeme a naši členovia, ktorí majú vlastné podnikania, môžu v našich novinách propagovať svoje produkty a služby. Ak chcete vedieť čomu sa venujeme, spoznajte nás bližšie napríklad vo videu TU. Môžete si prečítať aj ďalšie naše blogy, v ktorých sa venujeme družstevníctvu a družstvám.

Členovia Tradičného družstva 

Zdroj o rôznych družstvách v mediálnej oblasti: https://www.cicopa.coop/newsletters/work-together/ 

Tradičné družstvo – zrodilo sa a rastie v čase ekonomickej recesie

30.06.2022

Družstvá boli vo svojej podstate zakladané vždy z popudu potreby riešiť krízovú situáciu, v ktorej si jednotlivec sám ťažko poradil. Nebolo to inak ani v prípade vzniku nášho Tradičného družstva, ktoré vznikalo najmä z dôvodu narušenia kontinuity dlhoročného projektu, ktorého sa protiprávne zmocnila úzka skupina osôb. Ako to už býva v realite, spravodlivosť si [...]

Čelíme prudkému zdražovaniu dovoleniek. Spúšťame predaj Last Minute pobytov

23.06.2022

Medzi základné princípy družstevníctva patrí spolupráca, vzájomná pomoc a solidarita. V našom družstve ich vieme uplatniť aj v takej oblasti akou sú lacnejšie dovolenky. V dnešných časoch čelíme prudkej inflácii a zdražovaniu takmer všetkého. Národná banka Slovenska už oznámila, že s dvojcifernou infláciou môžeme počítať aj na budúci rok. Zvyšujúce ceny [...]

Poznáte výhody ekonomiky zdieľania? Spoznajte s nami “kooperatívne dovolenkovanie“

12.06.2022

Je zaujímavé, že keď sa veci pomenujú modernejším spôsobom, ľudia k nim majú väčšiu dôveru. Keď sa povie zdieľaná ekonomika (sharing economy), mnohí ľudia zbystria pozornosť a sú ochotní počúvať, lebo im to evokuje niečo nové, dobré a prospešné pre nich, kde dokážu ušetriť svoje peniaze. Jedno príslovie hovorí, že pre stromy nevidíme les, a tak aj my niekedy [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Tradičné družstvo

Združujeme viac ako tisícku členov družstva zo Slovenska, Poľska a Českej republiky a ďalších štátov EU, záujemcov o projekt zameraný na tvorbu pasívnych príjmov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 28714x
Priemerná čítanosť článkov: 2209x

Autor blogu

Kategórie