Založ si blog

Družstvá sa starajú aj o naše zdravie a majetok

Mnohí ľudia ani len netušia, že o ich zdravie a majetok sa stará družstvo. Ako to myslíme? Tak, že aj na Slovensku pôsobia poisťovne, ktoré majú hlboké družstevné korene. 

Napríklad na Slovensku pôsobí už viac ako 10 rokov poisťovňa Union, ktorá je dcérskou spoločnosťou holandskej spoločnosti Achmea B.V.  Achmea je jednou z najväčších družstevných poisťovní na svete a najväčším poskytovateľom poistenia v Holandsku. Má živú družstevnú históriu, a aj preto jej v dnešnom blogu venujeme našu pozornosť. Pred vyše 200 rokmi bola zrodená z myšlienky solidarity a vzájomnej spolupráce a týmito princípmi sa riadi dodnes. 

Ako vznikla? V roku 1811 sa v malej dedinke v Holandsku spojila skupina farmárov a hodnostárov, aby sa poistili proti finančným rizikám požiaru. Položili tak základ spoločnosti založenej na poznaní, že riziká, ktoré ohrozujú náš každodenný život, je možné lepšie znášať spoločne. Solidarita bola kľúčovým princípom a dodnes je východiskovým bodom v Achmea. Ich príklad sa rýchlo rozšíril po celom Holandsku a dodnes sa v tejto krajine vyvinulo množstvo poisťovateľov na kooperatívnom základe. Títo sa nakoniec spojili do Achmea. Sociálna úloha Achmea ani po dvoch storočiach nestratila nič zo svojej sily. Spoločnosť si váži svoje družstevné korene ako dôkaz identity a zdroj inšpirácie.

Willem van Duin, predseda výkonnej rady spoločnosti Achmea sa vyjadril: „Spoločnosť Achmea bola založená v roku 1811 na základe myšlienky solidarity a presvedčenia, že spoluprácou môžete dosiahnuť viac ako sami. Tento princíp nás vedie dodnes. Vážime si naše družstevné dedičstvo nie zo záľuby v minulosti, ale preto, že vtedajšie princípy stále riadia náš pohľad na svet aj dnes. Už viac ako dvesto rokov sme v srdci spoločnosti a dnes pracujeme so srdcom minulosti a technológiou dneška.“

Achmea zamestnáva viac ako 22 000 zamestnancov v 6 krajinách Európy. Má silné postavenie na domácom trhu v Holandsku, ako aj v Grécku, Turecku, Slovensku, Kanade a Austrálii. Sídlo spoločnosti je v holandskom meste Zeist. Poskytuje širokú škálu finančných služieb a produktov a jej značky poskytujú zdravotné, životné a neživotné poistenie približne 10 miliónom ľudí. Riadi sa princípmi OSN pre udržateľné poistenie (PSI) a Princípmi zodpovedného investovania (PRI). Možno aj preto sa táto poisťovňa u klientov spája s hodnotami ako „odborná“, „férová“, „transparentná“ a „spravodlivá“.

Pre členov Tradičného družstva chceme len to najlepšie. Preto poskytujeme aj my možnosť využívania služieb Zdravotnej poisťovne Union cez nášho obchodného partnera adv holding. Princípy solidarity, ktoré sú zakorenené do základov spoločnosti, ktorá poskytuje zdravotnú starostlivosť sú dobrým predpokladom, že spoločnosť Union bude aj ku svojim klientom pristupovať s najväčšou starostlivosťou. Aj to je jeden z dôvodov, prečo spolupracujeme s naším obchodným partnerom, spoločnosťou adv holding, ktorá sa venuje prepoisťovaniu do ZP Union. 

Naším cieľom sú družstevné dôchodky. Máme na to vlastnú družstevnú stratégiu (know-how), ktorú sme si mali možnosť už overiť v praxi a vieme že funguje. Podarilo sa nám s ňou vybudovať miliónové aktíva. Náš produkt “družstevný dôchodok” rieši členom udržanie si životnej úrovne nielen v časoch zaslúženého dôchodku, ktorý prichádza s poklesom aktívneho príjmu, ale často aj skôr, hlavne keď to člen najviac potrebuje.

Vďaka vzájomnej spolupráci môžu naši členovia dovolenkovať v družstevných nehnuteľnostiach (Hotel Raj v Národnom parku Slovenský raj), ale aj po celom svete cez partnerskú spoluprácu so 7Across a to bez nákladu na ubytovanie, alebo za veľmi výhodných podmienok. Členstvo v družstve je momentálne otvorené až do limitného počtu 3000 členov. Ak chcete vedieť čomu sa venujeme, spoznajte nás bližšie napríklad vo videu TU. Môžete si prečítať aj ďalšie naše blogy, v ktorých sa venujeme družstevníctvu a družstvám.

Členovia Tradičného družstva 

Zdroj informácii o Achmea: https://www.icmif.org/icmif-undrr/achmea-netherlands/

Tradičné družstvo – zrodilo sa a rastie v čase ekonomickej recesie

30.06.2022

Družstvá boli vo svojej podstate zakladané vždy z popudu potreby riešiť krízovú situáciu, v ktorej si jednotlivec sám ťažko poradil. Nebolo to inak ani v prípade vzniku nášho Tradičného družstva, ktoré vznikalo najmä z dôvodu narušenia kontinuity dlhoročného projektu, ktorého sa protiprávne zmocnila úzka skupina osôb. Ako to už býva v realite, spravodlivosť si [...]

Čelíme prudkému zdražovaniu dovoleniek. Spúšťame predaj Last Minute pobytov

23.06.2022

Medzi základné princípy družstevníctva patrí spolupráca, vzájomná pomoc a solidarita. V našom družstve ich vieme uplatniť aj v takej oblasti akou sú lacnejšie dovolenky. V dnešných časoch čelíme prudkej inflácii a zdražovaniu takmer všetkého. Národná banka Slovenska už oznámila, že s dvojcifernou infláciou môžeme počítať aj na budúci rok. Zvyšujúce ceny [...]

Poznáte výhody ekonomiky zdieľania? Spoznajte s nami “kooperatívne dovolenkovanie“

12.06.2022

Je zaujímavé, že keď sa veci pomenujú modernejším spôsobom, ľudia k nim majú väčšiu dôveru. Keď sa povie zdieľaná ekonomika (sharing economy), mnohí ľudia zbystria pozornosť a sú ochotní počúvať, lebo im to evokuje niečo nové, dobré a prospešné pre nich, kde dokážu ušetriť svoje peniaze. Jedno príslovie hovorí, že pre stromy nevidíme les, a tak aj my niekedy [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Tradičné družstvo

Združujeme viac ako tisícku členov družstva zo Slovenska, Poľska a Českej republiky a ďalších štátov EU, záujemcov o projekt zameraný na tvorbu pasívnych príjmov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 28450x
Priemerná čítanosť článkov: 2188x

Autor blogu

Kategórie