Prečo sme sa rozhodli pre družstvo

1. apríla 2022, Tradičné družstvo, Nezaradené

Koncept  kooperatívneho vlastníctva  je fenomén, ktorý je na svete už vyše 170 rokov. Málokto však vie, že na jeho začiatkoch bol Slovák Samuel Jurkovič zo Sobotišťa a založil ho s cieľom povzniesť gazdovstvá (majetok) slovenského ľudu. V tomto úvodnom blogu sa nechceme zaoberať históriou, len uvedieme základné fakty, prečo sme sa aj my rozhodli pre tento model podnikania. 

Je overený

Je to overený obchodný model, ktorý je stabilný voči vonkajším vplyvom a možno práve preto prekonal monarchiu, dve svetové vojny, totalitu a stále je medzi nami. 

Je spravodlivý

Družstvo je model podnikania, ktorý predstavuje najspravodlivejšie usporiadanie ekonomických vzťahov a prerozdeľovanie ziskov. Samotní členovia vlastnia podnik, riadia ho a kontrolujú.

Je udržateľný

Družstevníctvo je podporované naprieč všetkými ideológiami, či už to boli komunisti, sociálni demokrati, neomarxisti, anarchisti, liberáli… je to racionálny krok k progresívnemu modelu spoločnosti. Družstvá sú východiskom pre rozvoj lokálnej ekonomiky, podpory zamestnanosti v regiónoch a v rozvoji sociálnej spravodlivosti. Podporujú princíp udržateľnosti.  

Jedným z princípov družstevníctva je aj šírenie myšlienok spolupráce a vzájomnej pomoci medzi širokú verejnosť. Preto sme sa rozhodli aj touto cestou, blogovaním, šíriť povedomie o družstevníctve na Slovensku. Nebudeme ale len teoretizovať, ale budeme aj prakticky na našej vlastnej činnosti ukazovať, ako sa dá aj v dnešnej dobe vzájomnou spoluprácou tvoriť hodnoty, aby z nich mal každý zúčastnený prospech.

Kolektív členov Tradičného družstva 

Ak chcete vedieť čomu sa venujeme, spoznajte nás bližšie napríklad vo videu TU. Môžete si prečítať naše blogy, v ktorých sa venujeme družstevníctvu a družstvám.